Werkzaamheden en activiteiten in de zorg

16 Feb 2021

Werkzaamheden en activiteiten in de zorg

Ben je sociaal ingesteld en werk je graag met mensen? Dan is een baan in de zorg misschien wel iets voor jou. De zorgsector in Nederland is erg groot, hierdoor werken er ook veel mensen in de zorg. Daarnaast is de zorg een sector die nooit zal verdwijnen in Nederland, omdat computers en robots deze taken niet kunnen overnemen. Voor de zorg zullen er altijd mensen nodig zijn, en eigenlijk steeds meer. Hieronder ga ik je vertellen wat voor verschillende banen er in de zorg zijn. 

Wat is thuiszorg?

Thuiszorg is de zorg die bij iemand thuis wordt gegeven. Er zijn twee verschillende thuiszorgen, namelijk verzorging en verpleging. Onder verpleging en verzorging vallen: het hulp bij douche, assistentie bij het opstaan uit bed en eten. Maar ook bijvoorbeeld het toedienen van medicatie of verzorging na een operatie. Maar daarnaast is er ook huishoudelijke hulp, hierbij wordt de cliënt geholpen met het schoonmaken, opruimen, koken en de was doen. Vaak is deze zorg bedoeld voor ouderen die graag thuis willen blijven wonen. Ze zijn vaak ziek of hebben bepaalde beperkingen waardoor het zelfstandig wonen niet meer helemaal alleen lukt. Door gebruik te maken van thuiszorg, betekent dit dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Voor deze baan zijn er genoeg zorg vacatures te vinden, dit is namelijk een baan die hard nodig is in Nederland. 

Wat is woonzorg?

Woonzorg is een vorm van zorgverlening waarbij het aanbod van wonen en zorg gescheiden is. Woonzorg is voornamelijk bedoeld in ouderen, mensen met een chronische ziekte of gehandicapten. De woonzorg is wel erg intensief en is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. De cliënt beschikt over een eigen woonruimte en maakt gebruik van een zorgverlener. Hierbij komt de zorgverlener bij de cliënt thuis om zorg op maat aan te bieden. Dit betekend dus dat niet elke cliënt dezelfde zorg krijgt. Er wordt hierbij gekeken naar wat de cliënt nodig heeft, want ieder mens is anders. De cliënt krijgt voornamelijk begeleiding en ondersteuning op het gebied van dagelijks levensonderhoud. Als deze omschrijving je aanspreekt zou ik je aanraden om te kijken bij Drie Gasthuizen Groep. Zij hebben veel vacatures openstaan voor deze functie. 

Veel voorkomende zorgberoepen

Op nummer een staat verpleegkundige. In Nederland is er een groot tekort aan verpleegkundigen. Een verpleegkundige geeft de cliënt verpleegkundige zorg, dit kan bijvoorbeeld persoonlijke verzorging zijn. Als verpleegkundige heb je vaak te maken met medische aspecten en monitoren van patiënten. Ook zijn er zorgcoördinator nodig, zij zorgen er namelijk voor dat de zorg die de patiënt nodig heeft wordt afgestemd met verschillende partijen. In de zorg kunnen mensen met veel verschillende partijen te maken hebben. Een zorgcoördinator is meestal werkzaam in de zorg en de hulpverlening.