Do's en dont's bij het koken van rijst
11 Jul 2022
Rijst is een hoofdbestanddeel in veel huishoudens, maar het is vaak moeilijk om te weten hoeveel je moet koken voor elke maaltijd. Als je te veel kookt, kan de rijst die te veel hebt gekookt in de prullenbak belanden. Als je niet genoeg rijst kookt, heb je misschien niet genoeg te eten voor iedereen. In deze blogpost geven we je een aantal tips om te zorgen voor de perfecte rijstkorrel en ook nog eens voedselverspilling voorkomt door de rijst vooraf goed af te meten.
Als het om rijst gaat, zijn er twee soorten: witte en bruine. Witte rijst is de meest geconsumeerde rijstsoort, terwijl bruine rijst meer vezels en voedingsstoffen bevat. Bruine rijst duurt langer om te koken, dus als je weinig tijd hebt, is witte rijst misschien een betere optie.
De hoeveelheid water die je gebruikt om rijst te koken hangt ook af van de soort rijst die je gebruikt.
Rijst afmeten met een koffiekopje
Hoeveel rijst per persoon die je nodig hebt vóór het koken is belangrijk om te weten, zodat je niet te veel of te weinig maakt. Wat witte rijst betreft, is een goede vuistregel dat je één kop rijst per twee personen gebruikt. Als je voor een gezin van vier kookt, zou je twee kopjes witte rijst nodig hebben. Voor bruine rijst is de verhouding iets anders. Je zou anderhalve kop bruine rijst moeten gebruiken voor elke vier personen. Dus, als je voor een gezin van vier kookt, zou je drie kopjes bruine rijst nodig hebben.
Als je de rijst hebt afgemeten, is het tijd om te beginnen koken. Zorg wel dat het water kookt eer je de rijst toevoegt. Hieronder volgen een aantal do's en dont's bij het koken van de perfecte rijstkorrel.
Rijst wassen vooraf
De rijst wassen vooraf zorgt ervoor dat de buitenste laag zetmeel wordt verwijderd. Hierdoor wordt de rijst veel luchtiger en lekkerder qua textuur. Het helpt ook de rijst gelijkmatiger te koken. Om de rijst te wassen doe je hem gewoon in een kom met koud water en zwiep je hem rond met je hand. Giet het water af en herhaal dit proces twee of drie keer tot het water helder is.
Zout aan het water toevoegen
Zout aan het kookwater toevoegen is optioneel, maar het versterkt de smaak van de rijst. Voeg gewoon een snufje of twee toe aan het kokende water voor je de rijst toevoegt. Mocht het gerecht dat je gaat maken ook al vrij veel zout bevatten, dan raad ik aan dit niet te doen.
Te veel water gebruiken
Een veelgemaakte fout die mensen maken bij het koken van rijst is het gebruik van te veel water. Dit resulteert in rijst die te gaar en papperig is. De beste manier om dit te vermijden is een steelpan te gebruiken die een passend deksel heeft. Zo verdampt het water sneller en wordt voorkomen dat de rijst overkookt.
Te hoog vuur
Een andere fout die mensen maken is de rijst op een te hoog vuur te koken. Ook dit leidt tot te gare en papperige rijst. De beste manier om dit te vermijden is de rijst op middellaag vuur te koken.
Rijst nog even laten staan
Nadat de rijst gekookt is, is het belangrijk hem voor het opdienen nog een paar 5 tot 20 minuten te laten staan met een theedoek om deksel gewikkeld. Zo kan de stoom ontsnappen en wordt de rijst luchtiger.
Roeren in de rijst
Geduld is een schone zaak bij het koken van rijst. Ga niet lopen roeren door de rijst, zeker als deze niet gewassen is, want dan komt het zetmeel los en krijg je pappige rijst.
Oefening baart kunst
Nu je weet hoe je rijst moet koken, en ook hoeveel water je moet gebruiken, is het tijd om deze tips in praktijk te brengen. Het koken van de perfecte rijstkorrel kost wat tijd en moeite, maar het is het uiteindelijk waard. Je zult kunnen genieten van heerlijke en luchtige rijst zonder verspilling.