Wat is chronische pijn en kun je er vanaf komen?

14 Oct 2022

Wat is chronische pijn en kun je er vanaf komen?

Chronische pijn is een pijn die continu terug blijft komen en dan met name op bepaalde plekken in ons lichaam. Als jij een zwakke rug hebt, blijft deze pijn makkelijk terug komen, dit kan uiteindelijk een chronische pijn worden. We spreken van een chronische pijn als het 3 tot 6 maanden aan blijft houden. Chronische pijn heeft veel verschillende oorzaken, het is dus lastig om vast te stellen of het daadwerkelijk om een chronische pijn gaat. Hieronder lichten we een aantal oorzaken toe, zodat jij kunt bepalen of je hier last van hebt. Ga ten allen tijden naar een huisarts als je ergens last van hebt! 

Chronische pijn, wat is hiervan de oorzaak?

Als jij chronische nekpijn hebt, kan dit diverse oorzaken hebben maar er is één oorzaak dat verreweg het meeste voorkomt. Die oorzaak is stress en spanning. Stress slaat op onze spieren waardoor er een stijve nek ontstaat. Als dit te lang aanhoudt, wordt het dus uiteindelijk chronisch. Een andere oorzaak is beschadiging of slijtage van de zenuwen. Je ziet dat er dus meerdere oorzaken zijn waardoor jij een chronische pijn krijgt. Om de chronische pijn te laten verdwijnen, moet je de oorzaak aanpakken. Dus ervaar jij veel stress? Ga hier dan mee aan de slag. De nekpijn behandelen terwijl je niet je stress level aanpakt, is dweilen met de kraan open.

Hoe kun je chronische pijn herkennen?

Als jij het gevoel hebt dat je last hebt van chronische pijn, is het belangrijk dat je dit laat onderzoeken door een specialist. Je kent je eigenlijk lichaam vaak het beste, dus ga uit van je eigen onderbuik gevoel. Het gebeurt ook vaak dat je na bijvoorbeeld een auto ongeluk blijft zitten met lichamelijke klachten, deze klachten kunnen na verloop van tijd ook chronisch worden. het kan namelijk zijn dat een zenuw is beschadigd of klem is komen te zitten, waardoor jij pijn ervaart. Symptomen van een chronische pijn zijn een stekende pijn of een branderig gevoel. Het kan soms echt ondraaglijk aanvoelen. Het kan per dag verschillen hoeveel pijn je ervaart en hoe heftig deze pijn is.

Wat kun je doen tegen chronische pijn?

Als je chronische pijn ervaart in je gewrichten, kun je er weinig aan doen. Het belangrijkste is dat je rust neemt. Je kunt vooral tijdens koudere dagen meer last ervaren dan tijdens warme dagen. Ga altijd naar een huisarts of fysiotherapeut en doe wat zij voorschrijven. In sommige gevallen helpt het als je speciale oefeningen doet, met name met chronische rugpijn zijn er fijne oefeningen die je kunt doen.