Is extra vitamine D slikken verstandig?

26 Jul 2022

Is extra vitamine D slikken verstandig?

De meeste mensen hebben weleens gehoord van voedingssupplementen. Deze worden vaak geslikt voor, tijdens of na een maaltijd. Waarom mensen dit doen? Omdat zij er zo voor zorgen dat ze voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Zo slikken veel mensen bijvoorbeeld extra vitamine A en C. Maar hoe zit het eigenlijk met vitamine D, is het verstandig om voedingssupplementen met deze vitamine te slikken? Hieronder geven wij je antwoord op deze vraag.

Producten die vitamine D bevatten

Om te bepalen of je een vitamine D tekort hebt, is het handig om te weten waar deze vitamine precies in zit. Aan de hand hiervan kun je namelijk bepalen of jouw lichaam voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Vitamine D zit onder meer in champignons en andere paddenstoelen, haring, makreel en tonijn, runderlever en eieren. Daarnaast kan groente en fruit ook vitamine D bevatten. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat er veel vitamine D verloren gaat als je deze producten verhit. Kook groente daarom door tot het beetgaar is en laat het niet te zacht worden.

Vitamine D via zonlicht

Wie denkt dat je alleen maar voldoende vitamine D binnen kunt krijgen door de juiste producten te eten, heeft het mis. Ons lichaam is namelijk in staat om deze vitamine zelf aan te maken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht. Breng je van mei tot en met september tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een half uur buiten door? Dan maakt jouw lichaam in principe voldoende vitamine D aan. hierbij is het van belang dat jouw handen en gezicht niet bedekt zijn. Smeer jij jezelf in met zonnebrand? Dan wordt de opname van uv-straling geblokkeerd.

Vitamine D slikken van oktober tot en met april

Tussen mei en september is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken, maar van oktober tot en met april is dit niet het geval. Gelukkig hoef jij je in deze maanden niet direct zorgen te maken over een tekort aan vitamine D. Wanneer jouw huid tussen mei en september dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur minimaal een half uur is blootgesteld aan de zon, heeft jouw lichaam een behoorlijke voorraad vitamine D aangelegd. Over het algemeen is dit voldoende om de maanden oktober, november, december, januari, februari, maart en april door te komen.

Ben je niet iemand die op zonnige dagen veel buiten is? Dan kan er sprake zijn van een tekort aan vitamine D. Hier kun je in de herfst en winter last van krijgen. Om (grote) problemen te voorkomen, kun je in deze maanden iedere dag een vitamine D supplement slikken. Deze supplementen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, waaronder tabletten, capsules en druppels. Heb je moeite met slikken? Dan krijg je tabletten en capsules mogelijk niet weg. In dat geval kies je voor vitamine D druppels.