Wat kun je doen tegen acne?

18 Jan 2022

Wat kun je doen tegen acne?

Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes, die in verschillende mate van ernst kunnen ontstaan. Het is heel vervelend als je hier last van ervaart. Misschien voel je je onzeker of heb je er pijn van. Gelukkig zijn er verschillende manieren om acne te verminderen. Ben je benieuwd wat je precies uit kunt proberen? Dit zijn onze tips.

Lasertechnologie

Acne kan worden behandeld met lasertechnologie. Tijdens zo’n acne behandeling wordt met de Fotona SP Dynamis de huid behandeld. De behandeling bestaat uit meerdere afspraken, voor een langdurig en effectief resultaat. Het lijkt wellicht een hevige ingreep, maar laseren is juist een veilige en slimme manier om acne tegen te gaan. Het kan helpen bij acne littekens, maar tevens helpt de behandeling tegen een vermeerdering van acne. Door meerdere behandelingen worden de grove poriën vernauwd, en verbetert de algehele huidtextuur: dit zorgt voor een vermindering van toekomstige onzuiverheden, zoals acne, puistjes en vergrootte poriën. Door de huidlagen op de plek van de acne te verwarmen, wordt de huid gestimuleerd om collageen aan te maken en zal de acne langzaam herstellen. De acne uitbraken kunnen afnemen door de laserbehandelingen. Dat is een prettig vooruitzicht!

Aanpassingen in voeding

Hoewel acne vaak in verband wordt gebracht met ongezond eten, vormt dat in werkelijkheid geen directe connectie. Je krijgt geen acne door vet eten – al is het natuurlijk alsnog beter om gezond te eten. Wat je wel zou kunnen proberen om acne te stoppen, is het verminderen van de inname van zuivelproducten. Denk aan melk en kaas. Ook voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, oftewel producten die rijk zijn aan snelle suikers, kun je wellicht beter vermijden. Dit dieet wordt tegenwoordig ook wel aangeraden door behandelaars van acne. Het is in ieder geval het uitproberen waard.

Crèmes en lotions

Acne kan ook lokaal worden behandeld middels crèmes en lotions. Er is een groot aanbod aan crèmes en lotions te vinden: het kan moeilijk zijn om de juiste soort uit te kiezen. De huisarts of behandelaar kan hierbij helpen. Soms wordt er via de arts een passende crème of behandelmethode voorgeschreven, afhankelijk van de ernst van de acne. Anders kan mogelijk ook een ondersteunende lotion van bijvoorbeeld de drogist helpen. Het nadeel aan crèmes is dat deze enkel oppervlakkig kunnen worden aangebracht. Om deze reden groeit de lasertechnologie waar we het hierboven over hadden in populariteit, omdat daarmee de diepere huidlagen worden bereikt.

Laat acne met rust

Hoe verleidelijk het ook is om aan de acne te zitten: doe dit niet. Knijp de puistjes niet uit. Hierdoor druk je het talg namelijk verder naar binnen toe. De ontstekingen nemen nog meer toe en de risico’s op littekens vergroten. Leer het jezelf aan om het niet aan te raken. In combinatie met de andere tips ben je er hopelijk snel weer van af.