Waar is omega 3 goed voor?

11 Jan 2022

Waar is omega 3 goed voor?

Omega 3 is een supplement dat visolie bevat. Visolie bevat drie belangrijke vetzuren die je lichaam nodig heeft. Net als vele andere belangrijke voedingsstoffen en vitamines, is Omega 3 ook behoorlijk belangrijk voor je. Je kunt extra vitamines binnen krijgen door supplementen aan te schaffen die een bepaald vitaminen bevatten. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten vitaminen en ieder soort heeft zo zijn voordelen. Over het algemeen halen we alle vitaminen die ons lichaam nodig heeft uit voeding. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je die niet uit voeding kan halen omdat je het voedsel niet eet of omdat het niet kan vanwege allergieën of andere redenen. Om ze dan toch binnen te krijgen, kun je supplementen aanschaffen.

Wat is Omega 3 precies en waar is het goed voor?

Omega 3 bevindt zich vooral in vis en daarom zijn de meeste capsules van Omega 3 gevuld met visolie. Je kunt het ook vloeibaar kopen, dan neem je 1-2 eetlepels per dag. Dit doen echter maar weinig mensen omdat visolie niet bepaalt lekker smaakt. In visolie zitten drie belangrijke vetzuren. Die drie vetzuren staan hieronder op een rijtje:

  • DHA (Docosahexaeenzuur)
  • ALA (Alfa-linoleenzuur)
  • EPA (Eicosapentaeenzuur)

Naast Omega 3 zijn er ook nog andere Omega 3 supplementen. Namelijk Omega 6 en Omega 9. Dat zijn twee andere vetzuren. Er zijn onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Die vetten bevinden zich in allerlei soorten voedsel. Net als de andere macro’s koolhydraten en eiwitten. Deze drie macro’s hebben we nodig om te kunnen functioneren. Omega 3 draagt bij aan een beter hart, de bloeddruk, cholesterol en triglyceridengehalte en is goed voor het gezichtsvermogen. Ook is het goed voor de hersenen.

Onverzadigde en verzadigde vetzuren zijn twee verschillende dingen. Onverzadigde vetten zijn namelijk belangrijke vetzuren en gezonde vetzuren. Verzadigde vetzuren daarentegen zijn ongezond en kun je dus beter vermijden. Omega 3 bevat alleen onverzadigde vetzuren zoals die hierboven genoemd zijn.

Visolie en Omega 3

Visolie en Omega 3 zijn niet geheel hetzelfde. Dit komt doordat visolie uit vissen en schaaldieren gehaald worden. Vissen eten algen die vol vetzuren zitten waardoor de vis DHA en EPA binnen krijgen. Algenolie oftewel een vegan Omega 3 supplement kun je aanschaffen wanneer je vegetariër of veganist bent. Algen maken namelijk zelf die essentiële vetzuren aan. Algenolie is daarmee net zo effectief als Omega 3. Daarnaast is algenolie zelfs nog beter voor het milieu.