Vijf goede redenen om je zorgverzekering aan te passen

23 Nov 2021

Vijf goede redenen om je zorgverzekering aan te passen

Nu de zorgverzekering premies 2022 bekend zijn, is ook de tijd aangebroken waarin je je af moet vragen of het voor jou verstandig is om over te stappen. Dat moet je namelijk voor 31 december geregeld hebben, anders loopt je bestaande verzekering weer een jaar door. Wat zijn goede redenen om over te stappen? En wanneer kun je net zo goed bij je bestaande verzekering blijven?

1: Als je kunt besparen

Een ziektekostenverzekering afsluiten is verplicht, voor iedere volwassen Nederlander. Geld besparen door je verzekering helemaal op te zeggen, dat is dus geen optie. En dat is misschien maar goed ook, want medische kosten komen bijna altijd onverwacht en vallen bijna altijd hoog uit. Deze zelf moeten dragen, dat is geen pretje.

Wat je wel kunt doen om geld te besparen, is verzekeringen onderling goed vergelijken. Omdat de dekking van de basisverzekering door de overheid is bepaald, is deze bij iedere verzekeraar hetzelfde. De kosten, daar kunnen wel kleine verschillen in zitten. Door te kiezen voor de goedkoopste basisverzekering, kun je per maand toch wat geld besparen. Ook voor aanvullende pakketten is dit het geval, maar doordat verzekeraars deze zelf mogen samenstellen zijn de verschillen in dekkingen groot, en kan vergelijken wat lastiger zijn.

2: Als de service te wensen overlaat

Hang je regelmatig heel lang telefonisch in de wacht bij je verzekeraar? Zijn de zaken administratief niet op orde, moet je lang wachten tot zij je rekeningen uitbetalen? Dan ben je misschien niet zo tevreden over de service die zij leveren. Ook dat kan een goede reden zijn om over te stappen. Misschien zijn zij wat goedkoper dan anderen, maar als het je heel veel extra tijd en moeite kost kun je bij een andere verzekeraar toch beter zitten.

3: Als de kosten die je maakt niet gedekt worden

Heb je regelmatig fysiotherapie nodig? Of maak je de laatste tijd veel kosten bij de tandarts? Dan kan het zomaar zo zijn dat je merkt dat je verzekering, ook je aanvullende pakket, deze kosten niet allemaal dekt. In dat geval kan het beter zijn om over te stappen naar een andere verzekeraar, zelfs als deze wat duurder is. Let er vooral op dat je voor een verzekering kiest die de kosten die jij vaak maakt goed vergoedt, dat kan je echt geld besparen.

4: Als je situatie is veranderd

Heb je kinderen gekregen, of merk je juist dat de jaren gaan tellen? Ook dan is het misschien goed om van verzekering te switchen. De kosten die je maakt kunnen in de loop der jaren veranderen. Sloot je ooit een aanvullende verzekering met orthodontie af, voor de kinderen, heb je die boven je zestigste meestal niet meer nodig. Kijk dus zo nu en dan even goed of de verzekering nog bij jouw situatie past.

5: Als de dekking is gewijzigd

Een verzekeraar mag de dekking van een aanvullende verzekering ook jaarlijks wijzigen. Bekijk deze wijzigingen altijd goed. Zijn zij zodanig dat je er slechter van wordt? Dan kan het goed zijn om over te stappen naar een andere verzekering.