Tips om vaker vegetarisch te eten

26 May 2021

Tips om vaker vegetarisch te eten

Wil je minder vlees eten en vaker vegetarisch eten? Goed idee! In dit artikel lees je een aantal voordelen van een vegetarisch voedingspatroon. Ook lees je een aantal goede tips die je op weg helpen om (vaker) vegetarisch te eten.

Voordelen van vegetarisch eten

Vegetarisch eten heeft veel voordelen.

 • Mensen die regelmatig vegetarisch eten zijn meestal gezonder. Zo is het aangetoond dat het eten van veel bewerkt en rood vlees een verhoogd risico geeft op allerlei ziektes. Zoals darmkanker en diabetes type 2. Vaak gaan mensen die vegetarisch eten ook meer groenten en andere gezonde voedingsmiddelen eten, waardoor zij meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.
 • Een vegetarische maaltijd is milieuvriendelijker dan een maaltijd met vlees of vis. Zeker rund heeft een hoge milieubelasting. Voor een kilo rundvlees is ongeveer twintig kilo veevoer (zoals soja en mais) en ontzettend veel water nodig.
 • Vegetarisch eten is diervriendelijk.  Elke keer dat jij ervoor kiest om vegetarisch te eten, maak jij een verschil.
 • Vegetarisch eten is hartstikke lekker en gezond. Daarbij is het wel van belang dat je je goed laat informeren over een volwaardig voedingspatroon. Je kan dit natuurlijk allemaal zelf uitzoeken, maar waar moet je beginnen en hoe weet je wat goed voor jou is? Een andere optie is om een voedingsadviseur in te schakelen voor persoonlijk voedingsadvies. Een voedingsadviseur kijkt naar jouw persoonlijke situatie en helpt je om een gezond en gevarieerd voedingspatroon aan te nemen.

Tips om vegetarisch te eten

Minder vlees eten en vaker vegetarisch eten klinkt best makkelijk. Toch ervaren veel mensen dit anders. Daarom lees je hieronder een aantal bruikbare tips om vaker vegetarisch te eten

 1. Weet waarom je (vaker) vegetarisch wilt eten. Dat helpt je om het vol te houden.
 2. Bouw het rustig op en wees niet te streng voor jezelf. Kies voor een aanpak die bij je past. Eet je nu elke dag vlees? Kijk dan of je wellicht 3 dagen per week vegetarisch kan gaan eten.
 3. Probeer elke week minimaal één nieuw vegetarisch recept. Het internet staat vol met leuke en gezonde vegetarische recepten.
 4. Eet af en toe kant-en-klare vleesvervangers. In de supermarkt zijn steeds meer kant-en-klare vleesvervangers verkrijgbaar. Helaas zijn er veel ongezonde vleesvervangers met veel suiker, zout en verzadigd vet, te koop. Check altijd even de ingrediëntenlijst van een vleesvervanger.
 5. Eet wat vaker peulvruchten. Peulvruchten bevatten namelijk veel eiwitten en je kan er eindeloos mee variëren.
 6. Wees creatief. Een AVG-maaltijd (aardappels, vlees en groente) is ontzettend populair in Nederland. Snel klaar en lekker makkelijk. Toch kan je dit soort maaltijden ook prima vegetarisch maken. Maak bijvoorbeeld eens aardappelpuree met broccoli en strooi daar een handje noten of pitten over.
 7. Zorg dat je weet welke voedingsstoffen uit vlees je wilt vervangen en integreer het in je voedingspatroon. Voedingsadvies helpt je om dit stap voor stap aan te pakken.

Eet wat vaker vegetarisch

Zoals je ziet heeft vaker vegetarisch eten veel voordelen. Zo is het gezonder, diervriendelijker en beter voor het milieu. Zeker aan het begin kan het soms moeilijk zijn om vegetarisch te gaan eten. Wees daarom mild voor jezelf en doe het stap voor stap.