Tips om af te vallen

14 Jun 2021

Tips om af te vallen


Vaak zien mensen afvallen als een strijd. Je wilt eigenlijk dat ene koekje eten, maar het mag niet want er moeten echt een paar kilo’s vanaf. Het is lastig om jezelf van alles te verplichten, want het leven moet wel een beetje leuk blijven. Zeker met tijdens uiteten gaan, wil je ook wel eens een frietje bij je hoofdgerecht. Met deze handige tips en trucs kost afvallen je een stuk minder moeite. Het is slim om eerst te beginnen met kleine veranderingen door te voeren in je levensstijl. Veel mensen beginnen gelijk met streng diëten, alleen dit heeft weinig kans op slagen. Hieronder geven we voedingsadvies voor tijdens het afvallen. En natuurlijk is het belangrijk om samen sterk te zijn tijdens het afvallen.

Verander je voedingspatroon en levensstijl

Wanneer je streng aan het diëten bent, is het moeilijk om het vol te houden. Je kunt binnen een korte tijd veel kilo’s afvallen, maar die komen dan ook weer in een korte tijd eraan. Dit noemen ze ook wel het jojo effect, je lichaam zal het vet extra snel opslaan. Dit betekent dat je in verhouding veel sneller aankomt. Daarnaast kan je tijdens het diëten bepaalde voedingsstoffen te kort komen. Het is belangrijk dat je bijhoud wat je eet op een dag, dan weet je pas wat je moet veranderen aan je eetpatroon. Afvallen begint pas wanneer je bewust wordt van wat je allemaal op een dag eet. Je kunt daarom een voedingsdagboek bijhouden, zo krijg je een beter inzicht in wat je eet en drinkt. Naast voeding, speelt beweging ook een belangrijke rol bij het afvallen. Door de hele dag licht intensief te bewegen, zal je zien dat je sneller afvalt. Je kunt bijvoorbeeld vaker de trap nemen in plaats van de lift. Probeer langzamer te eten, hierdoor mis je niet het signaal van dat je vol zit. Door met aandacht te eten, zul je zien dat je minder hoeft te eten om vol te zitten. Kleine hapjes en goed kauwen helpt ervoor dat je minder eet. Het helpt ook vaak om een klein bord te nemen, hierdoor ga je automatische kleinere porties eten. Ook door twee keer op te scheppen, denken je hersenen dat je veel meer hebt gegeten.

Probeer verleidingen te voorkomen

Als je last hebt van honger tussen maaltijden door is het verstandig om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten blijven namelijk langer in de maag dan koolhydraten, hierdoor heb je een langer vol gevoel. Eet ook zo veel mogelijk vezelrijke producten zoals groente, fruit en volkoren producten. Vezelrijk eten zorgt er namelijk voor dat je minder snel trek krijgt. Wanneer je veel water of thee drinkt, krijg je automatisch een vol gevoel. Hierdoor hoef je ook minder te eten. Pas op voor alcoholische dranken, deze bevatten namelijk veel calorieën. Ook ga je meer eten wanneer je alcohol op hebt. Probeer daarnaast bij zeven eetmomenten per dag te houden.