Snel die vakantiekilo’s kwijt? Doe het verstandig!

10 Sep 2021

Snel die vakantiekilo’s kwijt? Doe het verstandig!

Ben je tijdens een vakantie een paar kilootjes aangekomen? Je bent de enige niet. De vakantie is de tijd om te genieten. Om te relaxen, om misschien wel even niet te sporten. Om precies te eten waar je zin in hebt, en ook niet op een drankje meer of minder te kijken. Niet zo gek dat je net wat zwaarder thuis kunt komen dan je voor vertrek woog. Wil je deze kilo’s graag snel weer kwijt? Doe dat dan wel verstandig.

Hoe val je gezond af?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: gezond afvallen doe je niet door jezelf direct na je vakantie op een streng dieet te zetten. Met heel weinig eten val je weliswaar vaak snel een paar kilo’s af, maar gezond is het niet. Je lijf schrikt zich rot, als het opeens nauwelijks meer voeding binnenkrijgt. Zodra je, nadat je de gewenste kilo’s kwijt bent, weer normaal begint te eten, neemt het zo zijn maatregelen. Het is geneigd wat extra voorraden op te gaan slaan, voor het geval er weer zo’n periode van schaarste aan dreigt te komen. Het gevolg? Grote kans dat je een paar weken na je crashdieet zelfs een kilootje of twee zwaarder bent dan daarvoor.

Gezond afvallen doe je beter een beetje geleidelijk. Geen kilo’s per week, maar 1 of 2 per maand. Zo bereik je ook je doel, maar dan op een natuurlijkere manier die ook goed is voor je lijf.

Is een dieet wel noodzakelijk?

Ben je na je vakantie wat aangekomen? Dan kun je je zelfs afvragen of een dieet wel echt noodzakelijk is. Vaak zal je zien dat eenmaal weer thuis in je eigen ritme, je gewicht ook weer snel naar het oude niveau teruggaat. Je gaat weer normaal eten en drinken, beweegt misschien weer wat meer, alles gaat terug naar het oude. Ook je gewicht, meestal, dat komt vanzelf weer in balans.

Ook als je besluit om iets meer af te willen vallen dan alleen de vakantiekilo’s is afvallen zonder dieet vaak prima mogelijk. Vaak is wat extra beweging al genoeg, doordat je hiermee meer calorieën gaat verbranden. Ga je meer bewegen, maar blijf je evenveel eten, dan is de kans groot dat je meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt, en je dus af zal vallen. Natuurlijk is het altijd goed om ook even te kijken naar je voeding, en eens te zien of je op bepaalde momenten wellicht gezondere keuzes kunt maken dan voorheen. Zo werk je niet alleen aan je gewicht, maar ook actief aan je gezondheid.