Schimmelnagel (kalknagel): hoe te herkennen, behandelen en voorkomen

20 Nov 2020

Schimmelnagel (kalknagel): hoe te herkennen, behandelen en voorkomen

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is een teennagel die geïnfecteerd is door een schimmelspoor. Een schimmelnagel kent verschillende stadia. Aan het begin van de infectie verkleurt de nagel aan de rand tot een lichtgele, witte of groene kleur. Er kunnen ook kleine vlekjes op de nagel zichtbaar zijn. In een later stadium verandert de kleur van de nagel naar geelbruin en wordt deze brokkelig. De nagel lijkt nu ook veel dikker omdat de schimmel zich ophoopt onder de nagel en de nagel van binnenuit langzaam afbreekt. In een vergevorderde fase is de nagel totaal verkleurd en kan deze zelfs geheel loslaten.

Hoe krijg je een schimmelnagel?

De schimmelsporen zijn een veelvoorkomende infectiebron, die vooral broeit op vochtige en warme locaties, zoals het zwembad, de sauna en de kleedruimtes van een sportschool. De schimmel is besmettelijk en wordt van mens to mens overgedragen. Door op blote voeten te lopen kun je gemakkelijk in aanraking komen met de schimmelbron. Dit leidt echter niet altijd tot een besmetting. Je hebt een grotere kans op schimmelnagel als;
- je op dat moment een lagere weerstand hebt
- jouw voeten niet goed worden schoongehouden
- je beschadigde nagels hebt
- je suikerziekte of AIDS hebt
- je een chemokuur ondergaat of net achter de rug hebt

Is schimmelnagel te voorkomen?

Ontwijken van besmette ruimtes is lastig. Toch zijn er wel een aantal handelingen die je helpen het risico te verkleinen. Draag altijd slippers in openbare ruimtes. Desinfecteer voor gebruik een nagelschaar of slippers van een ander. Draag liever katoenen ademende sokken om zweetvorming tegen te gaan. Was je voeten regelmatig en droog ze goed af. Vooral de tenen en de ruimtes tussen de tenen. Vervang sokken en schoenen wanneer deze nat zijn.

Een schimmelnagel behandelen

Schimmelnagel is een vrij onschuldige medische aandoening, die niet altijd behandeld hoeft te worden. Toch kiest iemand hier vaak voor omdat een schimmelnagel er niet mooi uitziet of om verdere besmetting te voorkomen. Er zijn allerlei producten bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. De drogist biedt vooral middelen om een eenmalige schimmelnagel te behandelen. Heb je regelmatig last van een schimmelnagel of zijn de klachten ernstig, dan kun je in overleg met de huisarts kiezen voor een langdurige medicijnenkuur. Deze zijn alleen op recept bij de apotheek verkrijgbaar. Hieronder worden enkele middelen toegelicht:

Itraconazol

Itraconazol werkt zeer effectief tegen schimmel- en gistinfecties van de mond, vagina, interne organen en nagels. Het middel verzwakt de celwand, waardoor ze afsterven. Het medicijn is verkrijgbaar in capsules, die direct of net na de maaltijd met water of een koolzuurhoudende drank worden ingenomen. Ook kun je kiezen voor de vloeibare variant, onder de naam Sporanox. Het drankje neem je een uur voor een maaltijd in. De dosis dien je twintig seconden goed door de mond te spoelen. Bij dit medicijn kunnen bijwerkingen zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, diaree en winderigheid voorkomen.

Loceryl

Loceryl is een kleurloze medische nagellak voorzien van de werkzame stof Amorolfine. Dit medicijn wordt als complete behandelkit verkocht, inclusief speciale vijl, reinigingsdoekjes en applicators. Nadat de schimmelnagel ontdaan is van een oude laklaag, wordt de Loceryl nagellak aangebracht. Breng nooit een extra gekleurde laklaag of kunstnagel aan. Dit zal de behandeling verstoren. In de meeste gevallen dient de Loceryl nagellak een- of tweemaal per week te worden aangebracht. Bij teennagels kan de behandeling tot twaalf maanden duren. Het middel veroorzaakt zelden bijwerkingen. Soms kan door overgevoeligheid huiduitslag optreden.

Terbinafine (Lamisil)

Dit middel wordt gebruikt tegen schimmelinfecties van de huid en nagels, zoals ringworm, zwemmerseczeem en schimmelnagel. Verkrijgbaar in tabletvorm, bestrijdt dit medicijn de schimmelinfectie van binnenuit. De bouw van de schimmelcelwand wordt afgeremd, waardoor de schimmel afsterft. Daarbij vestigt de terbinafine zich in nieuwe huidcellen en nagels, zodat aangroei van schimmels voorkomen wordt. Het tablet wordt dagelijks ingenomen met water. De dosis en duur van de kuur is afhankelijk van de infectie. Voor schimmelnagel kan een behandeling van ruim zes maanden nodig zijn. Bijwerkingen komen zelden voor. Maag-darmklachten, spierpijn, gewrichtspijn of smaakverandering kan zich voordoen. Dit medicijn is niet geschikt voor mensen met lever- of nierklachten.

Trosyd (Trosyl)

Trosyd is een nagelvloeistof voorzien van het werkende bestandsdeel Tioconazol. Deze kleurloze nagellak breng je direct aan op de schimmelnagel. Allereerst dient de oude laklaag verwijdert te worden. Gebruik van een extra gekleurde laklaag en een kunstnagel is niet mogelijk gedurende de behandelingsperiode. Tioconazol pakt de schimmel van buitenaf aan. Het dringt de geïnfecteerde nagelplaat binnen en bestrijdt zo de schimmel. Breng de nagellak tweemaal daags aan. Het medicijn veroorzaakt zelden bijwerkingen. Huidirritatie door overgevoeligheid kan zich voordoen.