Psoriasis; Informatie, symptomen & behandeling

20 Nov 2020

Psoriasis; Informatie, symptomen & behandeling

Psoriasis komt van het griekse woord ‘psora’, wat jeuk of huiduitslag betekend. Het is een niet-besmettelijke huidziekte die ontstaat door een defect in het immuunsysteem, ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Hierdoor krijgt de huid verkeerde signalen waardoor deze 6 tot 9 keer sneller dan normaal cellen genereert. Daarnaast is er een probleem met de afschilfering van de huid. Dit komt door een gebrek aan rijping van de huidcellen, waardoor er op sommige plekken in het lichaam veel afschilfering kan vormen.

Wat zijn de risicofactoren voor Psoriasis?

Genetische aanleg speelt een grote rol bij het wel of niet krijgen van de ziekte. Mensen die eerste (ouders, broers, zussen) of tweede (ooms, tantes) graads familieleden hebben met Psoriasis lopen een verhoogd risico op de ziekte. Verschillende omgevingsfactoren spelen ook een rol. Wanneer de erfelijke aanleg aanwezig is kunnen een aantal oorzaken de ziekte doen uitbreken. Voorbeelden hiervan zijn: beschadigde huid, medicijnen, infecties, overmatige blootstelling aan zonlicht, hormonale factoren, stress, alcoholgebruik en roken.

Symptomen

Dit alles heeft als gevolg dat er rode plekken gaan vormen op de huid, en dat de patiënt last heeft van huidschilfers. Deze kunnen pijn en jeuk veroorzaken. De plekken komen het meest voor op de ellebogen, knieën en hoofdhuid. Het merendeel van de mensen met psoriasis hebben een relatief milde vorm van de aandoening. Dit betekend een droge en zwakke huid waar zich hier en daar rode en schilferige plekken vormen. Bij zeer ernstige vormen kan het zo zijn dat de huid grotendeels bedekt is door rode plekken en schilfers. De nagels worden in ongeveer 35-50% van de gevallen ook aangetast. Ze worden dan gelig en/of brokkelig.

Ziektebeeld

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Het wordt meestal rond het vroege volwassenschap geconstateerd. Vaak is het zo dat er periodes zijn waarin de Psoriasis minder is, en periodes waarin de symptomen vrij ernstig kunnen zijn. Hoe snel deze periodes zich afwisselen verschilt van patiënt tot patiënt. Soms kunnen periodes van verbetering (remissie) jarenlang aanhouden. Het is vaak lastig te voorspellen hoe lang beide periodes precies zullen duren. De symptomen kunnen zonder waarschuwing opeens weer terug komen. Er zijn wel een aantal factoren die invloed (kunnen) hebben op het beloop van de ziekte. Infecties, huidbeschadiging en medicijnen kunnen belangrijke rollen hebben. Daarnaast zijn de symptomen van Psoriasis erger in de koude wintermaanden dan in de zomer.

Wat is er tegen te doen?

Psoriasis is op dit moment nog niet in zijn geheel te genezen. Dat wil echter niet zeggen dat de patiënt helemaal niks kan doen. Vaak kan de patiënt wel op verschillende manieren er voor zorgen dat de periodes van remissie langer blijven duren. De middelen komen meestal in de vorm van pillen, injecties of crèmes. Een voorbeeld van een Psoriasis-verminderende crème is Betnovate. Deze crème is bedoeld voor eczeem en huidaandoening en kan dus ook helpen bij Psoriasis. De werkzame stof in de crème is Betamethason. Dit middel pakt de aangetaste cellen aan en vermindert zo de symptomen van de huidaandoeningen. Het is verkrijgbaar in crème-vorm voor vochtige plekken op de huid, en als zalf voor de wat drogere plekken.