Pijn verlichten met TENS

21 Mar 2022

Pijn verlichten met TENS

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS) is een vorm van therapie waarbij een laagspanningsstroom wordt gebruikt om pijn te verlichten. TENS-machines zijn veilig en worden al tientallen jaren door artsen en fysiotherapeuten gebruikt.

Moderne TENS apparatuur kan zo klein zijn als een smartphone en werken op batterijen. Het apparaat is verbonden met draden die een elektrische stroom geleiden via zelfklevende massagekussens. Deze pads worden op een pijngebied geplaatst en een circuit van elektrische impulsen gaat langs de zenuwvezels. 

TENS-machines hebben verschillende intensiteiten of golflengtefrequenties, zodat je de stroom van de elektrische stroom kunt aanpassen. TENS wordt voornamelijk gebruikt voor pijnverlichting.

Hoe werkt een TENS apparaat?

Een TENS apparaat heeft voorrang op pijnreceptoren in de hersenen. Een vergelijkbare manier om naar dit concept te kijken is door naar telefoonsignalen te kijken. Wanneer een mobiele telefoon een nummer kiest, stuurt het een luchtgolfpad naar het gekozen nummer. 

De ontvangst is sterk, zwak of werkt helemaal niet. We weten dat zonder signaal onze oproep niet doorgaat. Hetzelfde geldt voor pijnsignalen.

Wanneer pijn toeslaat, gaat er een signaal naar het ruggenmerg. Vanaf hier reist het signaal door de hersenstam (medulla) en naar het relaiscentrum van de hersenen (thalamus), waar een geschikte motorische reactie wordt bepaald. 

Deze reacties kunnen wegkomen van die pijnlijke stimuli of een natuurlijke reactie van het autonome zenuwstelsel, zoals snelle ademhaling en zweterige handpalmen. Wat als je ervoor zou zorgen dat dat signaal nooit doorkwam? Elektrische stimulatie kan het signaal blokkeren, zodat jouw pijnlijke oproep nooit wordt ontvangen.

Wanneer gebruik je het?

Gezondheidswerkers en pijnpatiënten gebruiken TENS-machines om een ​​aantal ziekten, acute pijn en chronische pijnaandoeningen te behandelen. Elektrische stimulatie kan helpen bij de behandeling van pijn die verband houdt met de spieren, gewrichten, botten en andere pijnlijke gebieden vanwege het vermogen om pijnsignalen te blokkeren. 

Gewrichtspijn en Artritis

Ontsteking en zwelling van een gewricht kan pijn, beperkte beweging en mogelijke erosie van het kraakbeengewrichtsoppervlak veroorzaken. Gewrichtsgerelateerde pijn kan elke leeftijdsgroep treffen, maar wordt het vaakst gezien bij senioren. De combinatie van klinische behandeling, medicatie en TENS-therapie kan gewrichtspijn helpen verlichten. 

Een TENS-eenheid kan onmiddellijke verlichting bieden voor ontstoken gewrichten door de handige mogelijkheid om direct op een getroffen gebied te worden geplaatst. De kleine pads kunnen worden geplaatst op gebieden die vatbaar zijn voor artritis en gewrichtsontstekingen, zoals de knieën of handen.

Fibromyalgie

Pijn, vermoeidheid, gevoeligheid en cognitieve problemen kunnen allemaal symptomen zijn van fibromyalgie. Door de elektroden van een TENS-eenheid op gevoelige delen van het lichaam te plaatsen, kunnen de pijnsignalen die door fibromyalgie worden geproduceerd, worden geblokkeerd. De TENS-eenheid kan ook endorfines produceren om pijnsignalen te dempen en pijnlijke fibromyalgiesymptomen tijdens en na gebruik te verlichten.

Hoofdpijn

Het ontspannen van strakke spieren kan de bloed- en zenuwcirculatie naar het hoofd helpen stimuleren en de pijn die gepaard gaat met hoofdpijn helpen verminderen. Voor de beste resultaten moeten hoofdpijnpatiënten de elektroden liggend op de achterkant van de nek plaatsen.

Rugpijn

Door de pijn en spierspanning te verlichten, merken rugpijnpatiënten vaak een toename van de flexibiliteit, het bewegingsbereik en de kracht van hun onderrug. Als je last hebt van chronische rugpijn, dan is het raadzaam om de pijnlijke plek(en) te masseren met grote elektroden, 3 tot 5 keer per dag gedurende minimaal 20 minuten per keer.