Pigmentvlekken: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

20 Nov 2020

Pigmentvlekken: hoe ontstaan ze en wat kun je ertegen doen?

Pigmentvlekken kunnen het gelaat, de handen en andere lichaamsdelen ontsieren. Het zijn bruine vlekken die tot gevolg hebben dat de huid niet meer egaal is. Om deze vlekjes te voorkomen, is het belangrijk om te weten wat pigmentvlekken precies zijn en hoe ze zijn ontstaan. Daarnaast is het goed om te weten wat er tegen te doen is als je al pigmentvlekken hebt.

Ontstaan van pigmentvlekken

Zoals gezegd, pigmentvlekken zijn bruinkleurige vlekken op de huid. Ze komen voornamelijk voor op de huid van het gezicht en de handen. Dit heeft te maken met het feit dat deze plekken van de huid relatief gezien veel worden blootgesteld aan zonlicht. Zonlicht is dan ook de belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken. Als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt er door de huid meer pigment aangemaakt om zich daartegen te beschermen. Dit zorgt ook voor de bruine kleur die de huid kan krijgen door te zonnen. Als de huid te veel wordt blootgesteld aan de zon, kan er iets misgaan bij het produceren van pigment. Het pigment concentreert zich dan op één plek en daarmee ontstaat een pigmentvlek. Er is dan dus sprake van een overtolligheid aan pigment op één plaats. Pigmentvlekken kunnen over het gehele lichaam voorkomen, maar het gezicht en de handen zijn toch wel de voornaamste plaatsen.

Moedervlekken en sproetjes zijn ook opeenhopingen van pigment. Deze kunnen dus ook pigmentvlekken genoemd worden. Pigmentvlekken ontstaan vaak bij oudere mensen. Deze pigmentvlekken worden dan ook wel ouderdomsvlekken genoemd. De oorzaak hiervan ligt echter niet bij een overschot aan pigment, maar bij het feit dat de huid minder elastisch wordt bij het ouder worden.

Pigmentvlekken kunnen als het gaat om uiterlijk erg hinderlijk zijn. Veel mensen beschouwen deze bruine vlekken als onfraai. Ze zijn echter meestal ongevaarlijk. Zelden is er wel sprake van risico. In die gevallen kan een pigmentvlek, meestal in de vorm van een moedervlek, veranderen in een melanoom. Dit is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Vanwege het kwaadaardige karakter van dit type kanker is het zeer belangrijk dat het melanoom zo vroeg mogelijk wordt opgemerkt en verwijderd.

Gebruik van crèmes

Tegen gewone pigmentvlekken zijn een aantal dingen te doen. De eerste oplossing is onschuldig en laagdrempelig, namelijk het gebruik van crèmes. Er bestaan crèmes die ervoor zorgen dat de pigmentvlekken wel gemaskeerd, maar niet verwijderd worden. Hier kan ook make-up voor gebruikt worden. Er zijn ook crèmes die er juist wel voor zorgen dat de vlekken verdwijnen. Naast het gebruik van crèmes kan er ook gekozen worden voor verwijdering van de pigmentvlekken door middel van laseren. Deze behandeling is minder laagdrempelig. Er kan ook niet met zekerheid gezegd worden dat de pigmentvlek na de behandeling niet terug zal komen. Daarnaast zijn natuurlijk de hoge kosten een nadeel. De beste manier om geen last te hebben van pigmentvlekken is natuurlijk om te voorkomen dat ze verschijnen. Omdat zonlicht de belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken is, moet de huid daar tegen beschermd worden. Gebruik dus zonnebrandcrème met een hoge factor of bedek de huid. Ook is regelmatig een bezoek brengen aan de zonnebank geen goed idee als je pigmentvlekken wilt voorkomen.

Het hebben van pigmentvlekken is dus een vervelende, maar in de meeste gevallen ongevaarlijke aandoening. Er bestaan verschillende mogelijkheden om van pigmentvlekken af te komen, maar het beste is om ze te voorkomen. Voor meer informatie en medicatie klik hier.