Onzekerheden wegnemen bij mensen met dementie maakt verhuizen iets makkelijker

28 Dec 2021

Onzekerheden wegnemen bij mensen met dementie maakt verhuizen iets makkelijker

Niemand vindt het fijn om onvrijwillig te moeten verhuizen. Bij Martha Flora weten we daar alles van. Wij adviseren familie en vrienden bij het zo lang mogelijk uitstellen van een verhuizing, toch komt er een moment dat verhuizen de verstandigste keus is. Dit is een moeilijk en verdrietig moment. Gelukkig kunnen we bij Martha Flora helpen deze stap makkelijker en aangenamer te maken.

Onzekerheden zoveel mogelijk wegnemen

Er bestaan veel misverstanden over het wonen in een verpleeghuis. Bij Martha Flora bespreken we deze misverstanden met de bewoners, familie en vrienden. Zo leggen we uit dat de Martha Flora geen ‘gewoon’ verpleeghuis is. Er is veel meer aandacht voor het welzijn van bewoners dan bij reguliere verpleeghuizen. Daarnaast wordt er gespecialiseerde dementiezorg aangeboden door goed opgeleide medewerkers, die door de lagere werkdruk ook meer betrokken zijn tot de bewoners en Martha Flora.

Wonen net als thuis, met comfort en voldoende privacy

Een belangrijk onderdeel van het concept is prettig en aangenaam wonen met begeleiding en volop privacy. Dit wordt ook wel kleinschalig wonen met dementie genoemd. Zo kunnen bewoners ervoor kiezen om in de sfeervol ingerichte eigen studio te verblijven en zich zo even te onttrekken uit de gezelligheid van de meander. Even rustig een boek lezen, muziek luisteren of gewoon even rusten.

Als de bewoner daar wel behoefte aan heeft kan hij of zij ervoor kiezen om een spelletje te spelen in de meander, even bij te praten of mee te helpen in de keuken bij het bereiden van een heerlijke lunch of diner. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd. Denk dan aan knutselen, schilderen, maar ook aan kleine optredens van lokale muzikanten. Niet alleen zijn deze activiteiten leuk en gezellig, maar ook zorgt het voor extra stimulatie.

Professioneel, respectvol en liefdevolle zorg

Naast de huiselijke sfeer, vele activiteiten en de privacy is professionele zorg natuurlijk erg belangrijk. De medewerkers van Martha Flora zijn speciaal opgeleid om goede begeleiding te bieden voor mensen met dementie. Deze begeleiding en zorg komt bovenop de reguliere (ouderen)zorg. De zorg wordt altijd professioneel, respectvol en liefdevol uitgevoerd. 


Bovenstaande informatie is slechts een beknopte samenvatting van de werkwijze van Martha Flora. Toch zal deze informatie al een aantal misvattingen moeten wegnemen waardoor een verhuizing misschien wel minder ‘zwaar’ klinkt. Tenslotte is het moment al aangebroken dat thuis wonen echt niet meer gaat. Wonen bij Martha Flora wordt dan ook bijna altijd als prettig en comfortabel ervaren door bewoners. Familie en vrienden zijn dan ook geen mantelzorgers meer, maar kunnen weer de vertrouwde rol van familie en vrienden aannemen. Iets waar al vaak lang naar uitgekeken wordt.