Morning afterpil kan ongewenste zwangerschap voorkomen

20 Nov 2020

Morning afterpil kan ongewenste zwangerschap voorkomen

De morning afterpil is een ‘noodpil’ die een ongewenste zwangerschap kan voorkomen. De morning afterpil is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen als je seks hebt gehad en daarbij geen anticonceptiemiddel hebt gebruikt of als er iets fout is gegaan met het anticonceptiemiddel.

Wanneer gebruik je de morning afterpil?

De morning afterpil is bedoeld als noodpil en mag dus niet als ‘gewone’ anticonceptie gebruikt worden. De morning afterpil is minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil. Bovendien krijg je met de morning afterpil veel meer hormonen binnen dan met de anticonceptiepil. Heb je toch seks gehad zonder anticonceptiemiddel te gebruiken, dan kun je met de morning afterpil een mogelijke zwangerschap voorkomen. Dit geldt ook als er iets fout is gegaan met het gebruik van je anticonceptiemiddel. Als je geen anticonceptiemiddel hebt gebruikt of als het condoom gescheurd is, is er altijd een kans dat je zwanger bent. Als je niet zwanger wilt worden, is het in deze situaties verstandig om een morning afterpil in te nemen.

Ook bij gebruik van de anticonceptiepil kunnen er dingen fout gaan. Misschien ben je hem vergeten of heb je overgegeven nadat je de pil hebt ingenomen. Ook als je diarree hebt gehad kan de anticonceptiepil onbetrouwbaar zijn. Het ligt eraan hoeveel pillen je bent vergeten en in welke week je zit of de anticonceptiepil nog betrouwbaar is. Ook de anticonceptiering en -pleister kunnen onbetrouwbaar zijn als je deze te laat of niet hebt gebruikt. Twijfel je of deze anticonceptiemiddelen nog betrouwbaar waren op het moment dat je seks hebt gehad, dan kun je hierover altijd advies vragen aan de apotheek.
Het is het beste om de morning afterpil zo snel mogelijk nadat je onbeschermde seks hebt gehad in te nemen. Het is niet helemaal bekend hoe de morning afterpil werkt. Waarschijnlijk blokkeert het de eisprong of stelt het de eisprong uit.

Soorten morning afterpillen

Er zijn verschillende soorten morning afterpillen. Norlevo is een morning afterpil met levonorgestrel. Deze pil werkt het beste als hij binnen 12 uur ingenomen wordt, maar hij kan tot 72 uur (drie dagen) na de onbeschermde seks ingenomen worden. Norlevo is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
Een andere morning afterpil is EllaOne. Deze pil bevat uliprestal en kan tot 120 uur (vijf dagen) na de onbeschermde seks ingenomen worden. Voor deze pil heb je wel een recept van je huisarts nodig.

Bijwerkingen van de morning afterpil

Het slikken van de morning afterpil kan bijwerkingen hebben. Bijwerkingen die bij beide pillen soms voorkomen zijn:

Bij de EllaOne worden heel soms ook de volgende bijwerkingen gemeld:

Als je misselijk bent van de morning afterpil en je moet binnen drie uur dat je hem hebt ingenomen braken, werkt de pil waarschijnlijk niet en moet je opnieuw een pil innemen. Bij de apotheek kun je ook een middel tegen misselijkheid krijgen. Daarmee kun je voorkomen dat je de pil opnieuw uitbraakt.

Als je de stofwisselingsziekte acute porfyrie hebt, kun je de genoemde morning afterpillen beter niet gebruiken. De pillen kunnen de aanvallen die bij deze ziekte optreden uitlokken.

Veilig vrijen na gebruik van de morning afterpil

Nadat je de morning afterpil hebt gebruikt, moet je extra anticonceptiemiddelen gebruiken. Tot het moment van je eerstvolgende menstruatie of totdat je de anticonceptie-pil minimaal zeven dagen achter elkaar geslikt hebt, ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Gebruik daarom in die periode bijvoorbeeld een condoom. Na het gebruik van de morning afterpil kan je eerstvolgende menstruatie soms eerder of later komen dan normaal. Ook kan deze heviger dan normaal zijn.

Toch zwanger?

Blijft je menstruatie langer dan vijf dagen na de verwachte menstruatiedatum uit, dan kan het zijn dat de morning afterpil niet goed heeft gewerkt. Dat geldt ook als je menstruatie veel lichter dan normaal is. Doe dan een zwangerschapstest. Is de test negatief en blijft je menstruatie nog steeds uit, dan kun je na een week nog een keer een zwangerschapstest doen of contact opnemen met je huisarts.