Migraine is geen gewone hoofdpijn!

20 Nov 2020

Migraine is geen gewone hoofdpijn!

Heb je migraine? Dan ben je waarschijnlijk bang om gezien te worden als een zeurpiet. Collega’s kijken je misschien scheef aan, ze denken dat jij je ziek meldt met een beetje hoofdpijn. Maar niets is minder waar! Je gaat juist extra lang door, je negeert de signalen en helaas wordt je migraineaanval daardoor alleen maar versterkt.
Als je last hebt van migraine, dan is het belangrijk om jezelf serieus te nemen en te zorgen dat anderen goed op de hoogte zijn van jouw situatie.

Symptomen van migraine

Migraine is geen gewone hoofdpijn. Het zware, kloppende gevoel aan één kant van je hoofd gaat gepaard met overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en soms ook braken. Gewoon televisiekijken, lezen of een gesprek voeren is niet meer mogelijk en je trekt je het liefst terug in een donkere, prikkelarme ruimte.
Bij sommige patiënten wordt een aanval aangekondigd door verstoringen in de visuele waarneming. Zij zien lichtflitsen, sterretjes of flikkerende lichtringen die langzaam over het gezichtsveld trekken. We noemen dit ‘migraine met aura’. De aura-verschijnselen duren vijf minuten tot een uur en trekken vanzelf weg om over te gaan in de zware, kloppende hoofdpijn die elke migrainepatiënt kent. Deze hoofdpijn kan een dag of langer duren en wordt vaak nog gevolgd door een periode van vermoeidheid en gevoeligheid. Al met al kan een migraineaanval vier tot tweeënzeventig uren duren.

Wat is migraine

Migraine is een complexe aandoening die je het beste kunt omschrijven als ‘energieverstoring in de hersenen’. Er is sprake van ontregeling in de werking van zenuwen en bloedvaten in de hersenen. Bekend is dat bij migraine vernauwing en verwijding van bloedvaten plaatsvindt.
We spreken van migraine als de symptomen met enige regelmaat optreden, variërend van wekelijks tot enkele malen per jaar. Bovendien is kenmerkend dat tijdens een migraineaanval gewoon functioneren niet mogelijk is.

De oorzaken van migraine

Omdat de werking van migraine nog niet precies bekend is, kan helaas ook niet met zekerheid gezegd worden waardoor de aandoening wordt veroorzaakt. Vermoedelijk spelen meerdere factoren een rol. Mogelijkheden die vaak genoemd worden:
• Genetische aanleg (erfelijkheid)
• Veranderingen in de hormoonhuishouding, zoals bij menstruatie
• Lichamelijke of emotionele stress
• Voedingspatroon
Om erachter te komen welke variabele factoren in jouw geval van belang zijn, kun je het beste een dagboek bijhouden. Noteer daarin wat je eet, hoe je slaapt, welke lichamelijke inspanning je verricht en of je last hebt van angst, spanning of andere emotionele verschijnselen.

Wat kun je zelf doen als je migraine hebt?

Als je dagboek in een bepaalde richting wijst, kun je gaan experimenteren met aanpassingen. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen (suiker, koffie, alcohol) tijdelijk vermijden en kijken of de migraine afneemt. Als je vermoedt dat angst en spanning belangrijke factoren zijn, dan kun je ontspannende bezigheden uitproberen, zoals yoga of meditatie. Als de migraine optreedt rondom je menstruatie, dan kun je fysieke inspanning in die periode beperken.
Krijg je toch een aanval, dan kun je zelf maatregelen nemen:
• Stop met al je activiteiten zodra je de eerste verschijnselen waarneemt
• Vertel je de mensen in je omgeving direct wat er aan de hand is
• Ga liggen of comfortabel zitten, liefst in een stille, verduisterde ruimte
• Sluit je ogen en ontspan jezelf
• Probeer niet te piekeren en verzet je niet tegen de aanval
• Blijf jezelf nog een dagje ontzien nadat de ernstige hoofdpijn afgenomen is

Hoe kan migraine behandeld worden?

Bij een aanval kun je medicijnen innemen die bekend zijn onder de verzamelnaam triptanen. Ze kunnen migraine niet voorkomen maar wel de symptomen van een aanval aanmerkelijk verlichten. Voorbeelden hiervan zijn Imigran, Sumatriptan en Zomig, alle gemakkelijk te verkrijgen via een online apotheek. Buccastem is een andersoortig middel dat specifiek gericht is op het verminderen van misselijkheid en braken.
Zijn je migraineaanvallen frequent en hevig van aard en belemmeren ze j functioneren, ga dan naar je huisarts. Deze kan je medicatie voorschrijven waardoor de aanvallen gedurende langere tijd verminderen of zelfs helemaal achterwege blijven.