Menstruatie uitstellen met behulp van de pil

20 Nov 2020

Menstruatie uitstellen met behulp van de pil

Menstruatie uitstellen

Ongesteldheid komt nooit gelegen, maar soms is de timing gewoonweg volkomen onmogelijk. Op bepaalde dagen is er eigenlijk geen tijd en ruimte voor en is het een veel beter idee om de menstruatie even uit te stellen. Bijvoorbeeld tijdens de zomervakantie aan zee, als u elke dag wil kunnen zwemmen zonder u druk te hoeven maken over uw ongesteldheid. Of op een survivaltocht waarbij u eigenlijk niet genoeg privcay heeft om bijvoorbeeld vaak tampons te moeten wisselen. Of wat te denken van de huwelijksnacht? Wie wil er dan graag ongesteld zijn?

Het ongemak van het voortdurend moeten wisselen van tampons is niet de enige reden om de menstruatie wat later te laten beginnen. Sommige vrouwen hebben behoorlijk last van pijn voor en tijdens het ongesteld zijn. En deze pijn gaat dan ook vaak gepaard met een bijbehorend slecht humeur. Het is jammer om door zoiets de vakantie in de zomer te laten verpesten. Of een bijzondere dag zoals uw huwelijk chagrijnig en met pijn te moeten doorbrengen. Gelukkig hoeft dat niet en bestaat er de mogelijkheid om de menstruatie tijdelijk uit te stellen.

Menstruatie uitstellen met behulp van de pil

Als een vrouw anti-conceptie pillen gebruikt is het niet zo moeilijk om de menstruatie uit te stellen. Meestal moet de pil 21 dagen geslikt worden en daarna 7 dagen niet. De bloeding die in de periode dat de pil niet geslikt wordt optreedt, is eigenlijk geen echte menstruatie. Het is gemakkelijk om deze bloeding uit te stellen door de pil langer door te slikken en later te pauzeren. Hoe het precies werkt is afhankelijk van de soort anti-conceptie pil die gebruikt wordt. Raadpleeg de bijsluiter van uw pil voor meer informatie. Maar wat als u geen anti-conceptie gebruikt? Ook dan is het mogelijk om de menstruatie uit te stellen, met behulp van medicijnen.

Primolut N en Norethisteron

Door Primolut N of Norothisteron te gebruiken is het mogelijk om de menstruatie uit te stellen. Deze medicijnen zijn te verkrijgen via de apotheek. De werkzame stof in zowel Primolut N als Norethisteron is norethisteron. Dit is een vrouwelijk progestageenhormoon, dat samen met het oestrogeenhormoon de cyclus van de menstruatie bepaalt. De werking van Norethisteron lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron. In het lichaam bereidt dit hormoon het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van de bevruchte eicel. Als de eicel niet bevrucht wordt, vindt de innesteling niet plaats en daalt het progesteron niveau. Daardoor vindt uiteindelijk de menstruatie plaats. Door het niveau van het progesteron hoog te houden, vindt de menstruatie pas later plaats. De beide medicijnen Primolut N en Norethisteron worden gebruikt voor verschillende zaken. Ze worden onder andere voorgeschreven bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, menstruatieklachten, overgangsklachten, endometriose en het uitstellen van de menstruatie.