Laboratoriumonderzoek voor diverse doeleinden
15 Jun 2021
Een bloedonderzoek is een hele effectieve onderzoeksmethode in diverse situaties. Van het bepalen van je bloedgroep tot het vaststellen of uitsluiten van lichamelijke aandoeningen. De waardes in je bloed kunnen heel veel zeggen. Het is dan ook niet voor niets dat in allerlei verschillende situaties een laboratoriumonderzoek wordt uitgevoerd. Kamp jij met bepaalde lichamelijke klachten? Of wil je simpelweg inzicht krijgen in je gezondheid? Dan kan een laboratoriumonderzoek uitkomst bieden.
Bloedonderzoek na een tekenbeet
Ben je onlangs gebeten door een teek? En heb je sindsdien klachten zoals koorts en spierpijn? Dan is de kans aanwezig dat de teek de ziekte van Lyme op jou heeft overgebracht. Uiteraard hoeven de aanwezige lichamelijke klachten geen verband te houden met de tekenbeet. Maar dit kan wel. Om dit uit te laten zoeken, kun je een Lyme test laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek bestaat uit twee delen, namelijk: een ELISA test en een Western Blot. Deze twee tests zorgen samen voor een hogere betrouwbaarheid van de bloeduitslag bij een mogelijke Lymebesmetting. Dus ben je gebeten door een teek? En heb je inmiddels last van lichamelijke klachten die passen bij de ziekte van Lyme? Laat je bloed dan onderzoeken.
Welke bloedgroep heb je?
Niet alleen bij lichamelijke klachten kan een laboratoriumonderzoek uitkomst bieden. Ook als je graag jouw bloedgroep wilt weten, kun je een bloedonderzoek laten verrichten. Bij een bloedgroep test wordt er gekeken naar de antigenen in jouw rode bloedcellen. Deze antigenen geven aan welke bloedgroep jij hebt. Er bestaan vier verschillende bloedgroepen. Het gaat om bloedgroep A, bloedgroep B, bloedgroep AB en bloedgroep 0. Het lijkt wellicht niet relevant om te weten welke bloedgroep je hebt. Maar dat is het wel. Bevind jij je in een noodsituatie en heb jijzelf of iemand anders met spoed bloed nodig? Dan is het fijn als je al weet welke bloedgroep je hebt.
Preventief je gezondheid controleren
Heb je geen lichamelijke klachten? En weet je ook jouw bloedgroep al? Ook dan is het nog steeds mogelijk om bloedonderzoek te laten verrichten. Je kunt er namelijk voor kiezen om preventief een complete bodyscan te laten uitvoeren. Dit is een preventief medisch onderzoek waarbij jouw gezondheid wordt gecheckt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om enkel verschillende MRI-scans te laten uitvoeren. Maar ook een preventief laboratoriumonderzoek behoort tot de mogelijkheden. Zo kun jij goed inzicht krijgen in jouw gezondheid. Want waarom wachten totdat je lichamelijke klachten krijgt terwijl je ook jouw gezondheid preventief kunt laten controleren? Precies! Laat een bodyscan uitvoeren en krijg inzicht in je gezondheid.