Krijg grip op griep!

20 Nov 2020

Krijg grip op griep!

Griep als bekend ziekteverschijnsel

Griep is hoogstwaarschijnlijk het ziekteverschijnsel dat het meeste voorkomt onder de bevolking. Elk jaar worden 820.000 mensen getroffen door griep. Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Vaak wanneer de herfst weer zijn intrede doet in het land, beginnen veel mensen te snotteren en voelen zich niet lekker. Juist in de overgang van seizoenen lijken mensen vatbaar voor griep of griepverschijnselen. Maar wat is griep nu precies en wat kunt u er aan doen om het te voorkomen, of er voor te zorgen dat het in controle blijft wanneer u er last van heeft?

Wat is griep?

Het is geen verkoudheid. Dat wordt vaak wel zo gezien, maar het is echt iets heel anders. Griep gaat namelijk bijna altijd gepaard met koorts, spierpijn, hoofd- en keelpijn en rillingen. Wanneer u last heeft van deze symptonen, dan is het zo goed als zeker dat u last heeft van griep. Het influenzavirus waar griep door wordt veroorzaakt, wordt vaak onderverdeeld in type A en B virussen. Vooral het type A veroorzaakt ziekte en sterfte.

Waar komt griep vandaan?

Het komt van het influenzavirus. Dit virus infecteert de luchtwegen. Het virus zit dus vooral in slijm, snot en speeksel. Door hoesten, praten, niezen, of contact met handen kan het virus zich heel gemakkelijk verspreiden. Het virus is erg seizoensgebonden en steekt vaak de kop op tijdens de koudere maanden van het jaar. Soms kan het zo heftig voorkomen dat er gesproken wordt over een griepepidemie. Minimaal 51 op de 100.000 mensen moet dan last hebben van griep.

Wat kunt u het beste doen wanneer u griep heeft?

Het meest effectieve dat u zelf kunt ondernemen wanneer u griep heeft, is voldoende rust houden en veel drinken. Zeker wanneer er sprake is van koorts, kan het lichaam veel vocht verliezen. Door veel te blijven drinken voorkomt u uitdrogingsverschijnselen. Vaak duurt griep maar drie tot vijf werkdagen. Daarna gaat het vanzelf weer over. U kunt zich nog wel een aantal weken wat slapjes voelen. Lichamelijke inspanning moet u zoveel mogelijk vermijden wanneer u last heeft van griep. Als u ook nog verkouden bent, kunt u het beste papieren zakdoekjes gebruiken. Daarmee bevordert u het herstel van de griep. U kunt altijd een paracetamol slikken om de pijn en koorts te verminderen. Het virus kan niet worden gedood met antibiotica.

Kinderen en griep

Vaak hebben kinderen last van griep. Een school is vaak een perfecte bron voor een virus. Kinderen moeten altijd goed in de gaten worden gehouden wanneer ze er last hebben. Ze kunnen niet alleen uitdrogingsverschijnselen krijgen, ook kunnen ze vaak last hebben van zeer hoge koorts. Het is dan altijd raadzaam om een huisarts te raadplegen. Wanneer uw kind jonger is dan 2 jaar moet u zelfs elke dag de huisarts raadplegen. Wanneer uw kind ouder is dan 2 jaar, moet u contact opnemen met uw huisarts wanneer de koorts en griep meer dan 3 dagen aanhouden.

Griep en risicogroepen

Er zijn altijd mensen die zeer vatbaar zijn voor griep. Dit zijn bijvoorbeeld risicogroepen zoals oudere mensen en personen met een chronische aandoening en mensen met diabetes. Er zijn zelfs mensen die er aan kunnen overlijden. Ook kinderen kunnen vaak een grote risicogriep zijn. Ze kunnen vaak heel ziek zijn van griep. Negentig procent van de mensen die aan griep overlijdt, zijn mensen van 65 jaar en ouder. Een normale griep kan bij risicogroepen al lijden tot een longontsteking of allerlei andere nare aandoeningen. Daarvoor is echter de griepprik in het leven geroepen.

De griepprik

Het is mogelijk om een vaccinatie te halen. Omdat het virus zich echter makkelijk aanpast, moet er elk jaar een nieuwe griepprik gehaald worden. Een griepprik wordt ook vaak gegeven aan mensen die er erg vatbaar voor zijn, zoals oudere mensen, personen die last hebben van een chronische aandoening en mensen die een chemokuur krijgen. Wanneer u een griepprik haalt zijn de griepverschijnselen vaak minder erg. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook een longontsteking voorkomen worden. Het is zeker een aanrader wanneer u tot een risicogroep behoort, om een griepprik te halen bij de huisarts.

Hoe kan griep voorkomen worden?

Er zijn natuurlijk altijd manieren om het risico te verminderen. U kunt bijvoorbeeld regelmatig uw handen wassen met water en zeep. Daarmee voorkomt u dat het virus zich verspreidt. Raak ook zo weinig mogelijk uw neus aan, omdat juist het influenzavirus zich via de neus verspreidt. Daarnaast kunt u besmetting met het virus voorkomen door uw neus en mond met de handen te bedekken wanneer u moet niezen of hoesten. U kunt niet altijd griep voorkomen, maar u kunt er wel zorgen dat u er op de meest effectieve manier mee omgaat!

Medicijnen

Eén van de bekendste medicijnen tegen de griep is Tamiflu. Doormiddel van deze medicatie kunt u influenza behandelen en/of voorkomen. Als iemand in uw omgeving besmet is met influenza dan kunt u Tamiflu uit voorzorg gebruiken.

Als u last krijgt van de influenza A of B infectie dan kunt u Relenza voorgeschreven krijgen. Dit antibiotica is een alternatief voor de  Tamiflu. Sommige virussen zijn immuun geworden voor Tamiflu. Relenza is hiervoor de oplossing zodat u als nog de griep kunt bestrijden.