Incontinentieproblemen? Dit kan misschien helpen

28 Jan 2022

Incontinentieproblemen? Dit kan misschien helpen

Kinderen laten ’s nachts soms hun urine lopen. Dit komt doordat de blaas de hersenen nog geen seintje geeft dat hij geleegd moet worden. Toch zijn het niet alleen kinderen die een scheutje of druppels urine laten lopen. Volwassenen kunnen hier ook mee te maken krijgen. Wanneer dit het geval is, spreken we van een incontinentieprobleem. Heb je hier ook last van? Dan schaam jij je hier mogelijk voor. Gelukkig zijn er manieren om dit probleem te verbloemen. In deze tekst zetten wij een aantal opties op een rijtje die mogelijk kunnen helpen tegen incontinentieproblemen.

Medicijnen

Heb je last van een incontinentieprobleem? Dan kun je op ongewenste momenten urine verliezen. Dit is uiteraard niet wenselijk. Wanneer dit op jouw werk of in het openbaar gebeurt, kunnen anderen dit mogelijk zien. Hierdoor ontstaat er waarschijnlijk een gevoel van schaamte en dat is niet goed voor jouw zelfvertrouwen. Reden genoeg om incontinentieproblemen te bestrijden. Dit kan onder meer met medicijnen. Er zijn speciale medicijnen waardoor je minder vaak hoeft te plassen. Logischerwijs krijg je hierdoor ook minder vaak te maken met ongewenst urineverlies.

Fysiotherapie
Sommige mensen vinden het niet prettig om constant medicijnen te gebruiken om ongewenst urineverlies tegen te gaan. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je fysiotherapie overwegen. Er wordt dan speciaal aandacht besteed aan het aanspannen van de bekkenbodemspier en omliggende spieren. Dankzij fysiotherapie kunnen deze spieren beter met elkaar gaan samenwerken, waardoor de kans op ongewenst urineverlies een stuk kleiner is.

Operatie

Slaan medicijnen en/of fysiotherapie niet aan? Dan kun je incontinentieproblemen verhelpen middels een operatie. Tijdens zo’n ingreep wordt er een klein sneetje gemaakt onder de plasbuis. Via dit sneetje wordt vervolgens een kunststof bandje aangebracht. Wanneer je hoest, niest, lacht of sport zorgt dit bandje ervoor dat de plasbuis wordt dichtgedrukt. Hierdoor kan er geen urine meer uit ontsnappen, waardoor jouw incontinentieprobleem mogelijk verleden tijd is.

Plaswekker

Wie ’s nachts plasproblemen heeft, kan een plaswekker kopen. Deze wekker wordt veelvuldig gebruikt om te voorkomen dat kinderen ’s nachts in bed plassen, maar biedt ook uitkomst voor volwassenen. Plaswekkers voor volwassenen zijn er in verschillende varianten. Je kunt namelijk een plaswekker met sensorbroeken kopen of voor een plaswekker met sensormat kiezen. Een plaswekker wekt jou zodra de sensorbroek of mat urine detecteert. Hierdoor hoef je niet langer bang te zijn dat je ’s nachts in bed plast.

Incontinentie ondergoed

Zie je het niet zitten om een plaswekker te gebruiken? Dan is incontinentie ondergoed mogelijk iets voor jou. Dit ondergoed is ideaal voor volwassen die last hebben van bedplassen. De onderbroeken bieden een discrete oplossing tegen ongewenst urineverlies. Dergelijke onderbroeken zijn namelijk voorzien van een absorberend kruis. Druppels en scheutjes urine worden op deze manier probleemloos opgevangen. Incontinentie ondergoed is er overigens niet alleen voor volwassenen. Er zijn namelijk ook speciale onderbroeken voor kinderen. De kans op een natte plek in bed is een stuk kleiner als je incontinentie ondergoed draagt tijdens het slapen. Deze onderbroeken kun je overigens ook overdag dragen.