Hoe kan je je eigen uitvaart voorbereiden?

14 Apr 2022

Hoe kan je je eigen uitvaart voorbereiden?

Je wilt er liever nog niet aan denken, maar het plannen van je eigen begrafenis of crematie is erg belangrijk. Zo weten je dierbaren hoe jij graag je uitvaart wil hebben en kunnen ze jouw laatste wens in vervulling laten gaan. Maar waar moet je allemaal aan denken als je jouw uitvaartwensen wil vastleggen en wat komt er verder bij kijken?

Rouwboeket en muziek al geregeld?

Welke muziek tijdens de uitvaartdienst wordt afgespeeld is erg belangrijk. Misschien zijn er diverse liedjes waar je veel waarde aan hecht of die je gewoon mooi vindt, die kan je natuurlijk laten afspelen tijdens de dienst. Ook kan je ervoor kiezen om diverse foto’s of een filmpje af te laten spelen tijdens de dienst, zo worden mooie herinneringen naar boven gehaald. Er wordt wellicht een traantje weggepinkt en er komen misschien kleine glimlachjes bij je dierbaren naar boven bij kostbare momenten. Naast de muziek is het goed om te kijken of je rouwbloemen of een mooi rouwboeket wil bestellen voor bij de kist, hoe groot je deze wil hebben en wat voor soort bloemen je mooi vindt.  

Een mooie locatie voor de uitvaart

Elke uitvaart is persoonlijk en daarom dus ook anders. Ook zijn de uitvaartwensen per persoon verschillend, de ene persoon wil namelijk begraven worden, dus wordt de uitvaart een begrafenis. De ander wil juist gecremeerd worden en dan wordt de uitvaart een crematie. Daarnaast kan de locatie van de uitvaart erg verschillen, dit kan natuurlijk te maken hebben met geloofsovertuiging. In dit soort gevallen kan het zijn dat er dan een uitvaart plaatsvindt in een kerk, synagoge of moskee bijvoorbeeld. Of dat de persoon juist op deze locatie de uitvaart wil hebben omdat de locatie erg mooi is. Heb je ook al nagedacht in wat voor soort auto en welke kleur auto je vervoerd wil worden, en welke kleur de kist moet zijn? De keuze is reuze!

Wat een mooie herinneringen!

Na de dienst wil je natuurlijk dat je dierbaren nog mooie herinneringen van jou kunnen ophalen en samen kunnen komen om een traan weg te pinken, en een drankje of hapje te nuttigen. Ook hier kan je over nadenken en je persoonlijke keuze doorgeven bij de uitvaartverzekeraar. De uitvaartverzekeraar kan met je meedenken en zelf ook met opties komen, maar het is en blijft altijd een persoonlijke keuze. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om na de dienst een borrelhapje te geven met koffie en thee, of finger sandwiches en een sapje. De keuze is divers en kan dus zelf ingevuld worden. Als je niet goed weet welke opties er zijn betreft uitvaartwensen, dan kan je deze bespreken met een uitvaartcentrum of uitvaartverzekering.