Het belang van gezond eten bij een chronische ziekte
19 Jul 2021
Iedereen weet dat gezond en gevarieerd eten goed voor je is. Maar dat is niet alles. Want als je chronisch ziek bent, dan kan gezond eten ook een grote rol spelen bij de behandeling van je ziekte. Hier lees je hoe een gezonder eetpatroon kan bijdragen aan de behandeling van je chronische ziekte. Ook vertellen we je wat je aan een naturapolis of andere zorgpolis hebt als je een leefstijlprogramma wil volgen.
Leefstijlprogramma volgen
Naast gezond eten is ook genoeg bewegen erg belangrijk als je een chronische ziekte hebt. Als je hier wel wat hulp bij kunt gebruiken, dan kun je een leefstijlprogramma volgen. Dit wordt ook wel een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) genoemd.
Als je boven de 18 bent en een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico hebt, dan kom je in aanmerking voor een leefstijlprogramma. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mensen die overgewicht én diabetes type 2 (suikerziekte) of een hart- en vaatziekte hebben.
Om het programma te kunnen volgen, maak je eerst een afspraak met je huisarts. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar een aanbieder van het leefstijlprogramma. Zoals een diëtist, een leefstijlcoach, een fysiotherapeut of een oefentherapeut.
Soms volledig vergoed
Als je een restitutiepolis hebt, dan vergoed je zorgverzekeraar de kosten van dit leefstijlprogramma volledig. Als je een natura- of budgetpolis hebt, dan worden de kosten volledig vergoed als je het programma volgt bij een gecontracteerde behandelaar.
Voeding als behandeling
Uit onderzoek van de van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen blijkt dat vooral mensen met hart- en vaatziekten en diabetes type 2 veel baat hebben bij gezondere voeding. Hoe patiënten precies behandeld kunnen worden met voeding staat nu nog in de kinderschoenen. In de toekomst zou het mogelijk kunnen zijn om een chronische ziekte te behandelen met voeding, of misschien zelfs te genezen.
Op dit moment bestaan er alleen nog voedingsadviezen. Deze voedingsadviezen worden niet gebruikt om patiënten mee te behandelen, maar wel om ziekte mee te voorkomen of af te remmen. Als basis voor hun voedingsadviezen houden artsen meestal de bekende Schijf van Vijf aan. Dit kan worden aangevuld met een persoonlijk advies van een diëtist.
Op de website van het Voedingscentrum vind je algemene richtlijnen en voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 2 of een hart- en vaatziekte. Als je suikerziekte hebt en wil afvallen, kan het bijvoorbeeld goed zijn om even minder koolhydraten te eten. Als je een hart- of vaatziekte hebt, dan is het meestal belangrijk dat je dingen eet die je bloeddruk en cholesterol verlagen. Zoals groente, fruit, peulvruchten en ongezouten noten.