De meest populaire alternatieve geneeswijzen

17 Jul 2021

De meest populaire alternatieve geneeswijzen

Naast de reguliere geneeskunde, bestaat er ook de alternatieve geneeskunde. Deze is steeds populairder in Nederland aan het worden. Dit komt omdat deze behandelingen steeds vaker worden vergoed door zorgverzekeraars. Sommige klachten zijn niet op te lossen met medicijnen of andere manieren. Je kunt dan kiezen voor een alternatieve geneeswijzen. Een van de bekendste is acupunctuur, hierbij wordt er bepaalde energie weer vrij gelaten in het lichaam. Hieronder kun je meer informatie lezen over verschillende soorten alternatieve geneeswijze en wat deze precies inhouden.

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam die wordt gebruikt om geneeswijzen te onderscheiden van de reguliere geneeskunde. Alternatieve geneeswijzen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op de reguliere behandelingen. Medicijnen hoeven namelijk niet altijd de oplossing te zijn voor bepaalde klachten. Door bepaalde kruiden te gebruiken kunnen veel kwaaltjes al worden verholpen. 

Acupunctuur

Acupunctuur is een van de meeste bekende vorm van alternatieve geneeswijzen. Deze alternatieve geneeswijze is onderdeel van de Chinese geneeskunde. Deze behandeling helpt voornamelijk het lichaam te genezen. Bij acupunctuur worden dunne naalden gebruikt om geblokkeerde energie in het lichaam weer vrij te laten stromen. De naalden zijn altijd steriele, waardoor de behandeling veilig is. Naar deze populaire geneeswijzen is veel onderzoek gedaan, waaruit is gebleken dat het veel positieve resultaten geeft. Het fijne aan deze methode is dat het veilig is. Acupunctuur kan helpen bij problemen als migraine, maagzweer, opvliegers en andere vormen van spierpijn. Acupunctuur Apeldoorn helpt je graag van deze klachten af. 

Homeopathie

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar homeopathie is een brede vorm van geneeswijze. Hierbij worden verschillende kruiden gebruikt om klachten op te lossen. Over deze alternatieve geneeswijze zijn de meningen zeer gevarieerd. Het is wel verstandig om altijd op te letten dat je bepaalde kruiden niet combineerd met reguliere medicijnen. Je kunt daarom het beste je laten informeren bij je huisarts, dan weet je welke kruiden je wel en niet kunt nemen. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van hooikoorts kunnen nieskruid nemen, dit middel zou tegen hooikoorts klachten helpen. 

Osteopathie

Veel topsporters maken gebruik van osteopathie, veel Nederlandse voetbalclubs hebben een eigen osteopaat. Je kunt hieruit concluderen dat osteopathie zeer nuttig is en effectief. Een osteopaat wordt vaak ingeschakeld bij een zere rug, vastzittende nek en stijve schouders. Een osteopaat probeert de gewrichten of organen met zachte handgrepen te herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat osteopathie soms wel helpt, en soms ook niet. Maar je ziet dat mensen die last hebben van lage rugpijn vaak aan deze alternatieve geneeswijze iets hebben.  Bij sommige mensen helpt osteopathie tegen pijnlijke spieren of hoofdpijn. Je kunt altijd kijken of osteopathie helpt voor jouw klachten, het kan namelijk niets kwaad.