Ben jij goed verzekerd als het om je gebit gaat?

14 Jul 2021

Ben jij goed verzekerd als het om je gebit gaat?

In Nederland is iedereen verzekerd tegen zorgkosten via de basisverzekering. Deze verzekering is verplicht, en zorgt ervoor dat iedereen altijd de beschikking heeft over in ieder geval de basis zorg die nodig is om gezond te blijven. Maar lang niet alle medische kosten die je in je leven kunt maken, worden vergoed uit deze basisverzekering. Fysiotherapie, bijvoorbeeld, wordt slechts heel beperkt en op basis van allerlei beperkingen vergoed. En er is meer: ook tandartskosten vallen niet onder de basisverzekering. Wat moet je doen om je controles en behandelingen op dit gebied toch zoveel mogelijk vergoed te krijgen?

Een tandartsverzekering is geen overbodige luxe

Als het goed is ga je ieder jaar minimaal één keer, maar liever nog twee keer even op bezoek bij je tandarts. Deze bekijkt de staat van je gebit, en bekijkt of er behandelingen nodig zijn om problemen te voorkomen of om deze juist op te lossen. Vaak kunnen kleine probleempjes, zoals tandsteen, ter plekke worden opgelost, terwijl je voor het boren en vullen van eventuele gaatjes later terug moet komen.

 

Deze controles kosten uiteraard geld, en ook de behandelingen die hieruit voort kunnen vloeien hebben allemaal zo hun prijskaartje. Deze kosten worden niet gedekt vanuit de basisverzekering die iedere volwassene verplicht heeft moeten afsluiten. Om ze toch vergoed te krijgen, moet je een aanvullende verzekering afsluiten.

 

Een tandartsverzekering aanvragen is voor iedereen die netjes naar de tandarts gaat een goed idee, maar voor mensen die regelmatig een behandeling nodig hebben helemaal onmisbaar. De kosten hiervan kunnen namelijk flink oplopen, zodanig dat je misschien besluit problemen niet aan te pakken, met uiteindelijk fiks meer pijn en schade tot gevolg. Let er bij het afsluiten van de tandartsverzekering op dat de dekking per verzekering kan verschillen. Zeker als het gaat om grotere ingrepen is het dus goed om even te kijken wat je denkt nodig te hebben, en een verzekering te kiezen die dit zoveel mogelijk vergoedt.

Een uitzondering voor kinderen

Waar tandartszorg voor volwassenen niet in de basisverzekering zit, is dit voor kinderen anders. Deze kunnen tot hun achttiende verjaardag wel zonder extra verzekering af te sluiten gebruik maken van tandheelkundige zorg. Belangrijk, want een gebit dat in de jeugd goed wordt onderhouden, heeft op latere leeftijd minder kans op ernstige problemen. Let er wel op dat deze dekking ophoudt wanneer het kind 18 wordt. Vanaf deze leeftijd moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten, waarbij ook de keuze moet worden gemaakt voor een eventuele tandartsverzekering.