Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
18 Jun 2021
Sommige mensen krijgen buikpijn of jeuk van bepaald eten. Dit betekend dat je dan last kan hebben van een voedselallergie of een voedselintolerantie. Maar vaak ben je hier geen eens bewust van dat je van bepaalde voedingsmiddelen buikpijn krijgt. Mensen die last hebben van een voedselallergie reageren op sporen van eiwit onderdelen die in het betreffende voedingsmiddelen zitten. Bij een voedsel intolerantie ontstaat er een overgevoelige reactie, dit kan dan komen door enzymtekorten. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie en hoe je dit kunt onderzoeken.
Wat is een voedselallergie?
Wanneer je last hebt van een voedselallergie, is het afweersysteem in de war. Het reageert dan op een of meerdere eiwitten die in het voedingsmiddel zitten. De eiwitten die een reactie veroorzaken worden ook wel allergenen genoemd. Je afweersysteem denkt voornamelijk dat het voedingsmiddel schadelijk is voor het lichaam, en maakt daarom antistoffen aan. Wanneer het lichaam in contact komt met deze eiwitten, ontstaan er door de antistoffen een allergische reactie. Als er een allergiche reactie optreed, gebeurd dat vaak binnen enkele minuten tot een paar uur na consumptie. Bij elk persoon zijn de klachten die optreden anders. Zo heeft iedereen zijn eigen specifieke klachten, en is het ook bij niemand hetzelfde. Bij sommige mensen kan het heel ernstig zijn als ze bijvoorbeeld iets van noten eten, dan moeten ze gelijk naar het ziekenhuis. Bij de ander kan het zijn dat ze last krijgen van hun buik. Elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat kan voedselallergie veroorzaken en dat zijn er heel veel. De meest voorkomende allergische reacties worden veroorzaakt door: koemelk, kippenei, pinda, noten, vis, soja en tarwe. De meeste volwassen hebben last van pinda’s en noten. Bij kinderen zie je dat ze vaak allergisch zijn voor koemelk en kippenei.
Wat is een voedselintolerantie
Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde delen van voedingsmiddelen zonder dat je er een allergie voor hebt. Deze bestanddelen worden namelijk niet verteerd of opgenomen door het lichaam. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken, worden triggers genoemd. Deze triggers komen van nature voor in voedingsmiddelen, zoals lactose. Of ze worden aan voedingsmiddelen toegevoegd, zoals het conserveermiddel sulfie. Bij een lactose-intolerantie kunnen je darmen de Lactose die in het melkproduct voorkomt niet goed verteren. Hierdoor kan je erg veel last krijgen van buikpijn.
Voor een intolerantie of allergie kan je een erfelijke aanleg hebben. Hierbij kan het dus zijn dat je minstens één ouder of broertje of zusje hebt met een aangetoonde voedselallergie of intolerantie. Bij medialab kunnen ze je meer inzicht geven en krijg je gratis en vrijblijvend advies over je voedselintolerantie.